Sunday, June 17, 2007

Jaipur, the Pink city:)

Takze moji drahi!
Konecne som sa dostala k tomu napisat sem nieco, ale pre istotu sa mi neda prepnut jazyk klavesnice, takze dnes to bude bez interpunkcie a smilikov....chi...skoda...no ale aj horsie veci sa stavaju.

Jaj...tolko veci sa zasa stalo za tento tyzden...hm...sa pokusim to nejako zosumarizovat a koherentne usporiadat:


Doprava
Tak doprava je jednoznacne fenomenom, ktory ma najviac fascinuje. Usporiadany Europan sputany dopravnymi predpismi a dopravnymi znackami si to proste ani nevie predstavit. Tavy, slony, auta, autorikse, cyklorikse, chodci, motorky, scootre, kone, osly a samozrejme kravy....vsetko na jednej ceste. A plati tu tak trochu pravo silnejsieho, teda skor hlucnejsieho: kto silnejsie zatrubi, ten prejde. Proste "no rules" alebo "free style".

Jo...a jazdia na lavej strane, takze prirodzene ako kazdy cudzinec aj ja sa pozeram vzdy na nespravnu stranu, ked chcem prejst cez cestu. A cez cestu sa prechadza proste hocikde, Indi sa neobmedzuju akymisi prechodmi, proste sa prederu, cez splet zvierat a strojov hocikde, kde ich to napadne.

Mno a cesty su take asfaltovo-blatno-prasno-mlakove, sama jama alebo retarder {ci uz zamerny alebo casom vyformovany}.

Mna osobne vozi moj "buddy" vsade na motorke. Jaj...strasna zabava...sa cely cas citim ako v Lunaparku. Najlepsie bolo, ked som sa ho pocas prvej cesty spytala, ci uz mal nejaku nehodu a on s pokojom zahlasil: Yeah, sure.

Najhorsie su krizovatky. Ani nie kvoli dopravnej situacii...skor kvoli tomu, ze tam vzdy cakaju ti najchudobnejsi. Zastavite sa na krizovatke a hned k vam pride hrstka otrhanych malych strapatych a spinavych drobcov a nukaju vam vsetko mozne, alebo vam umyvaju okna a ocakavaju, ze za to nieco dostanu. To je fakt strasne. Kto ste niekedy videli zivotopisny film o Matke Tereze z Kalkatskych slumov, tak si viete predstvit ako tito ludia vyzeraju....proste stelesnena bieda. Jaj...bolo mi povedane, ze im hlavne nemam venovat pozornost, vyhybat sa ocnemu kontaktu a tak...a to je asi este horsie. Jaj...strasne...o tejto casti Indickej reality este urcite nieco napisem...



2 comments:

Vojta said...

Hmm, jak to slysim, tak bych chtel indickou dopravu zazit. Jen na tech krizovatkach bych si asi nevedel, co pocit. Nemas nejake fotky?

LucinkaH said...

k tem chudobnym lidem...taky jsem dostala stejne varovani...a navic, potkali jsme nejake poulicni obchodniky z tibetu- no a me nenapadlo nic lepsiho nez si prohlizet ty nausnice, naramky,...no kdyz jsem chtela odejit tak me muj buddik lehce upozornil, ze si musim neco koupit...ze tibetani maji takovou povahu a ze se dokazou dost nastvat...no tak jem cosi koupila :-)

pamatujes jak jsem ti rikala, ze v kazde zemi jsou veci, ktere jsou proste por cizince nebezpecne a nekdy i tabu ...